fbpx

SlowRun: Alle stelsels in ons lichaam smeken ons om naar buiten te komen!

Ons lichaam is gemaakt om buiten te zijn, en met ons moderne leven geven we het veel te weinig wat het echt nodig heeft.
We zijn gebouwd om buiten ons voedsel bijeen te jagen of te verzamelen. Onze huid en organen kunnen heel goed tegen kou.
Het is een fabeltje dat je verkouden wordt van zonder jas naar buiten gaan, je wordt verkouden van een virus, en dat loop je bijna altijd binnen op.
Het prachtige hart- en vaatstelsel dat we hebben heeft beweging nodig om zo goed mogelijk zuurstofrijk bloed naar onze organen te sturen. Het hart is wellswaar de pomp, maar voor de kracht die er nodig is om het bloed van je tenen weer omhoog te laten gaan, is meer nodig. Dan moet het tegen de zwaartekracht in, en de kracht van de hartslag is dan al op zijn retour. Gelukkig hebben wij de spieren langs de vaten nog. maar dan moeten wij wel bewegen! De samentrekking van die spieren werkt dan ook als een soort pomp.
Het lymfestelsel heeft al helemaal geen pomp. Het loopt grofweg langs ons vatenstelsel. Willen wij dat het lymfestelsel het afval uit ons hele lijf goed kan afvoeren, dan moeten wij zorgen dat het goed in beweging blijft. En dus de spieren, zeker de beenspieren, flink bewegen zodat ook de lymfevaten een pomp hebben.
Het 3e stelsel is de reden waarom je ook buiten moet bewegen., en niet op een industrieterrein of langs een snelweg, maar in de natuur….ons hormoonstelsel. Wist je dat vrijwel alle lichaamsprocessen worden aangestuurd door hormonen? Hormonen zorgen niet alleen dat wij ons kunnen voortplanten. Nee, ze zijn verantwoordelijk voor veel meer. Denk aan je spijsvertering, je hongergevoel, je verzadigingsgevoel, je slaap, je stemming, je hartslag, je vetverbranding, je stemming en vooral het zo belangrijke immuunsysteem.
Om dat allemaal goed te laten verlopen, heeft het hormoonstelsel veel daglicht nodig. Logisch, want zoals ik dit stuk tekst begon, we zijn gemaakt om buiten te leven. Om te overleven.
En met dat rare ongezonde binnen leven van ons maken wij ons zelf ziek.
En onze kinderen. Je zou alvast jezelf en je kinderen een dienst bewijzen als je naar school fietst of loopt. En ook van een regenbui wordt jouw kind niet ziek.
Hoewel het buiten bewegen dus gezond is lijkt het alsof veel mensen er tegen op zien. En als we al vol goede moed beginnen, haken wij vaak af bij een regenbuitje. Maar wist je dat juist in de regen er meer geconcentreerde zuurstof in de lucht zit? De regen wast de vervuilende stoffen en kooldioxide uit namelijk uit de lucht.
Een ander belangrijk aspect: Doordat je door buiten lopen in de natuur meer aanmaakt van het gelukhormoon endorfine, is er een dikke kans dat je na het lopen opeens helemaal niet meer moe bent, je hebt zelfs meer energie! En die zeurende hoofdpijn die je al de hele dag had, kan zo maar verdwijnen.
Ik begin 12 maart a.s. mijn eerste Slowrun groep voor dames. We starten om 09.00 uur en om 16.00 start er nog een groep. Ben je 50 plus? Ik ook!  Dan is het helemaal belangrijk om in beweging te komen. Ons lichaam heeft wat meer training nodig en onze hormoonhuishouding kan dan ook wel wat hulp gebruiken om in balans te blijven. Voor 50 plussers heb ik sowieso een leuke aanbieding: Check deze pagina  op de website maar eens, hier kan jij je ook opgeven!
Voor alle anderen is er 12 maart om 09.00 en 16.00 gelegenheid om gratis mee te doen met een proefles! Geef je wel even op via deze link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Chat openen
1
Wil je iets vragen?
Hallo 👋 Ik ben Brigitte de Ruijter van Bergen en Dalen!
Hoe kan ik je helpen?