fbpx

De relatie tussen hoe vaak jij eet en jouw immuunsysteem

Ons immuunsysteem (of ons afweersysteem) is ons verdedigingsmechanisme tegen ziekteverwekkers. Daar is ons lichaam 24/7 druk mee. Altijd dus. 

Vaak denken wij aan het immuunsysteem als we het hebben over virussen en dat is dan vaak nu, in de herfst. Dan zitten wij meer op elkaar en krijgen virussen een goede kans om zich van mens op mens te verspreiden. Vaak hebben wij het dan over verkoudheidsvirussen en griepvirussen. Afgelopen jaren ging het vaak over het Coronavirus.

Maar door alleen in het griepseizoen aan ons immuunsysteem te werken, doen wij dit bijzondere stelsel echt te kort. Want een goede weerstand (lees: een goed immuunsysteem) heb je altijd nodig. Een goed werkend immuunsysteem is belangrijk omdat het ons beschermd tegen ziekteverwekkers. Hoewel niet alle ziektes rechtstreeks ontstaan door een slecht werkend immuunsysteem, zijn we met een goed werkend immuunsysteem wél beter beschermd tegen ziektes als hart- en vaatziektes, kanker, ontstekingsklachten en auto-immuunziektes. Maar ook voelen wij ons langer en vaker fit met een goed werkend immuunsysteem.

Als we ons immuunsysteem nou eens militaristisch bekijken, dan kunnen wij stellen dat het 2 linies heeft: Een eerste linie, die ons beschermt tegen het binnendringen van ongewenste gasten. En een tweede linie die ongenode gasten vernietigt die toch door de eerste linie heen zijn gebroken en zo ons lichaam binnenkomen.

De eerste linie bestaat uit huid, andere weefsels en slijmvliezen. En dat zit op meer plekken dan je denkt. Bijvoorbeeld in je neus, mond, slokdarm, maag, darmen, longen en geslachtsorganen. Dat is ook de reden dat je hoest, niest, keelpijn hebt, snottert, braakt of diarree hebt als je iets onder de leden hebt. Ook veel plassen kan een reactie zijn van je immuunsysteem, zoals bij een blaasontsteking. Eigenlijk zijn al die verschijnselen, die wij vaak als ziek zijn omschrijven, een heel gezonde reactie van je lichaam om een ziekmaker uit je lichaam te verwijderen.

Maar soms lukt het ons lichaam niet op een dergelijke manier “de indringer” te verdrijven. Dan moet onze tweede linie aan de bak. Die bestaat uit allemaal verschillende soorten witte bloedcellen, die de indringer kunnen aanvallen en vernietigen. Deze witte bloedcellen vinden wij in het bloed en in ons lymfestelsel, maar ook in andere delen van het lichaam.

Een ander deel van de 2 linie zorgt ervoor dat die specifieke witte bloedcellen, nadat zij als onze tweede linie een ziekteverwekker hebben vernietigd, onthouden hoe zij dat hebben gedaan. Zo weten zij bij een volgende besmetting precies wat zij met deze indringers aan moeten. Dan kunnen zij sneller dan de 1e keer tot vernietiging overgaan. We zeggen dan dat wij “immuun” zijn voor deze specifieke ziekteverwekker.

Met een vaccinatie wordt op dit verschijnsel ingespeeld. We krijgen dan inactieve deeltjes van het virus of de bacterie toegediend, zodat onze witte bloedcellen bij een eventuele doorbraak in de 1e linie versneld aan de gang kunnen en wij dus lange tijd (bijna) niet ziek worden, ook al worden wij besmet.

Dus ons immuunsysteem heeft het de hele dag druk. Ook als we eten dus. Want ook dan komen er óók lichaamsvreemde stoffen ons lichaam binnen en die moeten eerst door de keuring van ons immuunsysteem.Een zware en  ingewikkelde klus dus.

Het speeksel in je mond bevat cellen die al een eerste scan doen, en ook verderop in het spijsverteringsstelsel wordt jouw voeding of wat daarvan over is, nog gescand. Als er door sterk bewerkte voeding of door voeding waar jij intolerant voor bent schade ontstaat in de darmwand, kunnen er schadelijke stofjes in je bloedbaan komen en gaat ook meteen de 2e linie aan het werk. Dus hoe vaker jij eet hoe meer kans dat jouw immuunsysteem overbelast raakt, waardoor je minder weerstand hebt en dus vatbaarder bent voor allerlei ziektes.

Het advies is daarom om het aantal maaltijden te beperken tot 3 a 4 per dag.

Dat is voor de meeste mensen nog wel een uitdaging. Dus doe het stap voor stap. Als je nu bijvoorbeeld 10 x op een dag iets eet, begin dan met in stapjes van 2 eetmomenten af te bouwen. Je hoeft dan nog niet eens de hoeveelheid voedsel te verminderen. Begin met eetmomenten samen te voegen. De volgende stap ga je van 8 naar 6 eetmomenten, en zo bouw je langzaam af naar 4 eetmomenten per dag. 

Een mooie manier om eetmomenten af te bouwen is Intermittent Fasting. Dan bepaal je een periode op een dag waarop je eet. Dit noem je jouw “Eating Window”. In het begin start je met een groot window, en dan kan je hem steeds kleiner maken. Een mooie start is bijvoorbeeld dat je van ’s avonds 8 uur tot ‘morgens 6 uur niet eet. Daarna kun je uitbreiden tot 08.00 uur in de ochtend, dan heb je dus een eating window van 12 uur. Van daar uit ga je verder. Ideaal is een eating window van 8 uur. 

Zo zie je maar dat je niet je eetpatroon kunt verbeteren door andere voeding te nemen, maar ook al door je aantal eetmomenten te verminderen. Het kan zomaar zijn dat jij je daardoor energieker gaat voelen en misschien zelfs wat kilo’s afvalt. Maar dat hangt natuurlijk van veel meer factoren af.

Wanneer start jij met lief zijn voor jouw immuunsysteem?

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Chat openen
1
Wil je iets vragen?
Hallo 👋 Ik ben Brigitte de Ruijter van Bergen en Dalen!
Hoe kan ik je helpen?