fbpx

De wijste les na één jaar ondernemerschap: Blijf Zuiver, blij bij jezelf!

Vandaag ben ik één  jaar ondernemer!

En hoe passend is mijn bedrijfsnaam Bergen en Dalen voor de weg die ik afgelopen jaar bewandelde!

Ik begon mijn ondernemerschap vanuit een arbeidsongeschiktheidspositie. Ik was deels afgekeurd, als gevolg van een drievoudige PTSS.

Mijn leven heeft tot ongeveer mijn 50ste verjaarag in de overlevingstand gestaan.  Tot dat mijn lichaam ophield nog langer voor mij te zorgen.

Ik viel om, en ben jaren in therapie geweest. Toen ik terug kwam in het arbeidsproces bleek het onmogelijk bij een werkgever terug te komen op mijn oude niveau. Stigma en vooroordelen zaten in de weg. Met het arbeidsethos dat ik had nam ik daarna alle baantjes aan die ik nog kon krijgen, maar waar ik niet gelukkig van werd.

Ik had zoveel te vertellen. Over hoe ik ontdekte dat er veel meer te doen is om je psychisch beter te voelen dan  antidepressiva te slikken. Over hoe jij jezelf met behulp van regelmatig bewegen in de natuur kunt helen. Over wat een gezonder eetpatroon kan doen om jou minder vatbaar te maken voor depressies. Maar in plaats daarvan nam ik telefoontjes aan van heel veel ontevreden verzekerden en later burgers in Coronatijd. Mijn talenten niet gezien en gebruikt. Logisch, ik zat niet op de goede plek. Ik werd almaar chagrijniger en kreeg een terugval, al kon ik mijzelf daar snel uithalen.

Met de support van mijn man nam ik het besluit om de jarenlange wens om te ondernemen te gaan vervullen. Ik deed al ruim vijf jaar opleidingen op het gebied van vitaliteit en had daar voor mijn eigen herstel heel veel aan gehad. Die kennis en ervaringen wilde ik gaan combineren met mijn talent om te enthousiasmeren, te vertellen, hoop te brengen, aan te slingeren en vooral mensen blijvend in beweging te brengen, fysiek én mentaal.

Dat alles draag ik nu uit met middels mijn Slowruntrainingen en vanaf deze maand ook met de Bosbanjersessies. Door de verbouwing van onze andere droom, een huis in Oostenrijk, heeft de ontwikkeling van de Online Supermarkt vertraging opgelopen. Maar dat heeft mijn enthousiasme hiervoor nog niet verminderd. Ik pak het snel weer op.

Ik las veel over Ubuntu en daarmee de kracht van vergeving en verhalen vertellen. En vertelde mijn verhaal over bijna 30 jaar leven met de gevolgen van (ex) partnergeweld in de Libelle, en dat doe ik nu nog via blogs op mijn website. En daaruit kwam ook voort de besloten Facebookgroep “Als jouw kind je niet meer wil zien”  met inmiddels al bijna 1200 nieuwe leden die elkaar steunen om hun verhaal te vertellen! Wow! Dat het vertellen van zo een verhaal in het openbaar je ook weer even goed door elkaar schudt, behoeft denk ik geen toelichting. Ik ben erg trots op hoe ik ermee ben omgegaan.

De ondernemersreis begon een half jaar voor mijn ondernemersstart met een fotoshoot voor mijn website en Social Media. Ik koos voor de fantastische Anouk Strijbosch en dat is één van de beste keuzes in mijn leven geweest.  Zij liet mij mijn  kracht en schoonheid zien die ik had dankzij mijn kwetsbaarheid.  Dat is zo typerend voor mij. Door die shoot kreeg ik het vertrouwen mijzelf zichtbaar te maken, en dat is onmisbaar voor een ondernemer. Daarnaast wordt de kracht van een verhaal zoveel sterker met de juiste beelden erbij!

Ik heb nog veel te leren over het ondernemerschap, zeker over hoe ik ervoor zorg dat ik financieel ook resultaat boek. Daar hoop ik komend jaar op door te pakken. Verkopen gaat niet zonder heel duidelijk je eigen waarde te zien. Daar ben ik afgelopen jaar in gegroeid. Komend jaar ga ik verder met leren hoe ik mijn waarde kan vertalen in een formule die mensen aanspreekt en daar mag ik nog op doorborduren.

Ik kies ervoor dat heel zuiver en dicht bij mijzelf te houden. Door te proberen en er soms achter te komen dat iets dat kennelijk in ondernemingsland standaard is, niet zo bij je past. Zo kies ik er niet voor om heel duidelijk één niche te hebben. Ik wil juist mensen met verschillende meningen en geschiedenissen met elkaar in contact brengen. Die verbinding is wat de wereld nodig heeft, en dat vindt ik belangrijker dan wat mijn portemonnee nodig heeft.

Door die wens om te verbinden trok de Afrikaanse levensfilosofie Ubuntu mijn aandacht. In het kort gaat het over dat iedereen op deze wereld onderling met elkaar is verbonden, de ervaringen van zijn verre voorouders met zich meedraagt ook al willen wij daar niet aan. En over dat wij onlosmakelijk  met de aarde zijn verbonden. Dus met de natuur. De contradictie is dat wij dat bijna niet meer zien, en er al helemaal niet naar handelen. We brengen ons lichaam doorgaans veel te weinig in de natuur, en daar is het ooit wel voor gebouwd. We doen de natuur leed aan met ons consumptief gedrag. We vertellen elkaar de verhalen niet meer, we nemen te weinig tijd om er naar te luisteren maar oordelen wel te vaak en te snel op gedrag. We zoeken het geluk in vrijheid van verbindingen en extreme opwinding, en vinden het gek dat wij massaal ongelukkig zijn.

Ik wil heel graag mijn ondernemingsactiviteiten uitbreiden met een product dat de lessen van Ubuntu overbrengt. Hoe dat weet ik nog niet precies, ik vertrouw erop dat dit inzicht vanzelf komt als ik mij voortbeweeg op het pad dat ik nu ingeslagen ben.

Voor nu ben ik dankbaar voor waar mijn ondernemingsreis mij heeft gebracht. Ook voor de tegenslagen en het discomfort, daardoor kreeg ik de brandstof waarop ik het 2e jaar kan voortbewegen.

Voor alle wijze lessen, steun en inspiratie vind ik het belangrijk om mijn dank te uiten. Allereerst aan mijn man Stephan voor al zijn liefde en steun Sommigen inspireren mij dagelijks zonder dat zij het weten en volgens mij ook niet altijd beseffen. Ik noem graag:

Sonnevelt Opleidingen voor alle kennis over vitaliteit: https://www.sonneveltopleidingen.nl/

Ralph Moorman voor zijn enthousiaste drive om mensen te vertellen over de relatie tussen hormonen en voeding, en over het vind van gezonde voeding in de Jungle die de supermarkt. soms is : https://www.dehormoonfactor.nl/de-boodschappencoach

Slowrun Nederland voor de inspiratie die zij mij bracht om balans te vinden tussen hardlopen en ontspannen in de natuur; https://www.slowrun.nl/

Mindfulness trainsters Angela: https://mindfulgenieten.nl/  en Marian: Banjeren.com en Lynn https://www.serenewarrior.nl/ voor hun inspiratie en wijze lessen over alles wat met Mindfulness te maken heeft.

Marjolein Westerterp van onder andere https://www.schrijfeenboekineenweek.nl/ voor de steun bij het oprichten van Bobbi Bear, voor de support bij  vertellen van mijn persoonlijke verhaal en voor de manier waarop zij mij inspireert om zoveel mogelijk uit het leven te halen, omdat ik dat verdien.

Annette Nobuntu Mul van https://www.ubuntusociety.nl/annette-n-mul voor dat zij mij op een voor mij begrijpelijke manier kennis liet maken met Ubuntu middels haar boek “Opsoek naar Ubuntu”

Anouk Strijbosch Fotografie: voor de kunst mij vast te leggen zoals ik ben en wil zijn. Goud@ https://anoukstrijbos.nl/

Kyra voor haar stijl-, make-up en kleuradvies: Voor haar hulp en tips waardoor ik vaker het mooiste van mijzelf naar voren kan laten komen. https://dekleurenmakeupstylist.nl/

Nathalie van Croissant Neuf voor het ontwerp en de basis bouwen van mijn prachtige  website: https://www.croissantneuf.nl/

Simone Levie en team : omdat zij mij altijd weer aanslingeren, spiegels voorhouden, en praktisch ondernemersskills aanleren. https://www.simonelevie.nl/

Lees meer over Bosbanjeren hier: https://bergenendalen.nl/bosbanjeren/

Lees meer over Slowruntrainingen hier:https://bergenendalen.nl/slowrun-trainingen/

Lees mijn blogs hier:https://bergenendalen.nl/blog/

 

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Chat openen
1
Wil je iets vragen?
Hallo 👋 Ik ben Brigitte de Ruijter van Bergen en Dalen!
Hoe kan ik je helpen?