fbpx

Gestressed? Waak voor (ver)oordelen van anderen!

 
Na een week intensieve Mindfulnesstraining kom ik weer tot de ontdekking hoe schadelijk chronische stress is. Niet alleen voor onze eigen fysieke en mentale gezondheid, maar óók voor de manier waarop wij met zijn allen met elkaar omgaan.
Toenemende agressie
Huftergedrag, schelden in het verkeer, gewelddadige uitingen bij protesten, pesten, huiselijk geweld en ongelooflijk veel andere agressieve incidenten, ze komen volgens mij vrijwel altijd voort omdat de ene persoon de andere veroordeelt. Of de ene groep de andere veroordeelt.
Door die veroordeling maak je eigenlijk de ander eigenaar van jouw probleem. En dat geeft een gevoel van machteloosheid, een van de grootste stressoren die er zijn.
Het stressniveau dat je al had vanwege dat probleem, wordt door de veroordeling alleen maar groter. En ook als je “stil veroordeelt” dus jezelf niet direct uit maar je mening voor je houdt, dan kan de stress oplopen.
 
Welvaart brengt geen geluk
Het is eigenlijk ongelooflijk dat wij met zijn allen zo ontzettend welvarend zijn en onze samenleving eigenlijk alleen maar verhard. Ja, die welvaart staat onder druk, maar dat is maar zo erg als dat je het probleem groot maakt. Wat zullen jou (klein)kinderen zich van jou herinneren als je straks deze wereld verlaat? Hoe vaak je op vakantie ging? Hoe veel kadootjes ze kregen, hoe groot het huis was waar zij woonden? Of herinneren zij zich het samenzijn, de aandacht en de liefde die jij gaf. De mooie gesprekken die jij voerde en de lessen die jij hen leerde, met alle geduld van de wereld?
 
Wens voor de wereld.
Mijn wens voor de wereld is dat wij stoppen, stil staan. Even helemaal terug gaan naar het enige wat ons hart kan verwarmen en onze ziel kan voeden. Liefde en aandacht voor alles wat leeft en groeit. Ik wens dat wij niet meer zoveel najagen en vervolgens niet genieten van dat wat wij hebben, maar wéér op zoek gaan naar de bevrediging van de volgende behoefte, die alleen maar ontstaat uit een onvrede omdat wij onvervuld verlangen voelen. Wat wij niet merken, is dat dat verlangen er is omdat wij niet meer kunnen genieten van wat er wél is door die voortdurende onrust en dagelijks gevlieg en gejaag de hele tijd. En zo blijven wij hangen in die vicieuze cirkel van naar elkaar wijzen en elkaar ongelukkig maken.
 
Brein in stressstand
Met een brein in de stressstand, kun je niet goed nadenken. Je hersenen zien geen verschil tussen stress door een reëel gevaar, zoals de bekende leeuw die voor je opduikt, of een modern gevaar zoals overbelasting door prikkels en verplichtingen. In beide gevallen zoekt het brein naar de snelste weg uit die situatie, naar een quick fix dus eigenlijk. Het kent maar enkele reacties, zoals Vechten, Vluchten, Bevriezen of Tend& Befriend, en iemand veroordelen vanwege een probleem dat jij hebt, is een vorm van vechten. En eigenlijk ook van vluchten, voor je eigen verantwoordelijkheid voor het probleem. En natuurlijk is er ook wel eens een terechte veroordeling, maar ik heb het nu even over het gemak waarmee wij daar vaak onterecht inschieten.
 
Goed nieuws
Maar er is ook goed nieuws!! Want we hebben zelf de sleutel in ons handen naar een meer verdraagzame wereld. We hoeven alleen maar uit die ongelooflijke maalstroom, de ratrace te stappen. Dat betekent heus niet dat we in een hutje op de hei of een klooster moeten gaan zitten voor een tijdje. Maar even pas op de plaats maken, tijd nemen om boven je drukke leven te gaan hangen en je af te vragen: “Heb ik dit nu echt allemaal nodig om gewoon fijn te leven?” zou al een heel fijne stap zijn.
En dan hoop ik dat je vanuit rust kunt kijken wat er minder kan, en dat je het aandurft om dat eens een tijdje te proberen. Eens te kijken of je nog steeds zo met die vingers naar een ander blijft wijzen, of dat je milder kunt zijn.
Want zoals jij het op dat moment ziet, is alleen maar jouw waarneming. En dat is wat anders als de waarheid of een feit.
 
DURF JIJ TE STOPPEN EN EEN POOSJE STIL TE BLIJVEN (STAAN)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Chat openen
1
Wil je iets vragen?
Hallo 👋 Ik ben Brigitte de Ruijter van Bergen en Dalen!
Hoe kan ik je helpen?