fbpx

(Ex)partner geweld door een Politieman: DEEL 1: VAN FYSIEK NAAR PSYCHISCH GEWELD

 
Ik herplaatste die bijdrage, met mijn reactie. Die reactie leest u vanaf de 3e alinea in dit blog. En zoals zo vaak de laatste tijd, gingen mijn radertjes volop draaien. Inmiddels ben ik 57 en leef al 30 jaar met de gevolgen van partnergeweld en lateR ex-partnergeweld. De geschiedenis is niet eenvoudig te begrijpen, de dynamiek complex. Dat maakt dat men vaak een oordeel velt, tussen goed en kwaad in hún perspectief. Of partij kiest. Omdat dat zorgt voor een eenvoudigere blik op de situatie. Maar daarmee doe je de realiteit geen goed en werk je soms zelf onbedoeld mee aan instandhouding van het geweld.
 
En ik heb geleerd dat alleen verdriet en boosheid je niet verder brengen. Er zijn alleen maar verliezers, en de grootste verliezers zijn onze kinderen. Ik wil dit naslagwerk voor hun maken. In de hoop dat het ze ooit zal helpen te begrijpen en te verwerken. En daarnaast kan ik mij voorstellen dat ik anderen in vergelijkbare situaties op weg kan helpen naar heling. Maar niet in de laatste plaats doe ik dit voor mijn eigen verwerkingsproces. Ik wil niet verharden, ik wil niet bitter worden. Ik wil het leven leiden en niet lijden, ik wil het vieren omdat er ook nog heel veel te vieren valt. Het is alleen niet makkelijk om open wonden te helen als je de kans niet krijgt ze te fixen. Schrijven helpt mij merk ik. Het maakt mij rustiger en zorgt dat ik mijn emoties de baas blijf en zo makkelijker mijn innerlijke wijsheid kom.
 
Voordat ik mijn relatie met partnergeweld begon, had ik al andere relaties met geweld achter mij gelaten. Ook daar ging het om relaties met lichamelijk én/of psychisch geweld. Maar dan niet met een liefdespartner. Mijn punt is dat je dit niet altijd los van elkaar kunt zien. Je verleden vormt je. Vormde mij. Vormde hem. Ik was 28 toen ik mijn ex-man leerde kennen. En hoewel ik afkeur wat hij heeft gedaan, zie ik de laatste jaren meer dan ooit ook zijn patroon. Ook zijn onverwerkte pijn. Hij kiest ervoor daar niet mee om te gaan, en dat probeer ik te respecteren. Ik kan er dus niet met hem over praten. Maar het verhaal moet verteld. Dat was de reden dat ik meewerkte aan een artikel over partnergeweld in de Libelle afgelopen zomer. Alleen, het aantal woorden was gelimiteerd en dat maakt dat ik niet tevreden ben over de totale context van het verhaal. Overigens ligt dat niet aan de interviewer, het ligt aan het de beperking in het aantal woorden dat zo een artikel nu eenmaal mag hebben. Daarom schrijf ik nu ons verhaal vanuit mijn perspectief opnieuw. Ik heb besloten dat deel voor deel te doen. En hoeveel delen dat wordt, dat is onbekend. Hier is deel I. 


Terug naar het artikel dat ik las op Linkedin bovenaan dit blog. Ik ben ontzettend opgelucht dat de discussie over het strafbaar stellen van #psychischgeweld gaande is. Onderzoek naar de haalbaarheid hiervan is het minste dat kan worden gedaan om het leed van degene die dit overkomen zijn nog enigzins te verzachten.
Ik heb wel vraagtekens of het inderdaad gaat om een meerderheid van mannelijke plegers, dus het zou mooi zijn als dat ook wordt meegenomen in het onderzoek.Na 11 jaar psychische én lichamelijke mishandeling moest ik aangifte doen van het lichamelijk geweld om het voor het oog van mijn jonge kinderen plaats vond. Het zal 2005 zijn geweest. Een hele stap om #aangifte te doen tegen je man. En mogelijk nóg complexer als dat een brigadier van #politie is, zoals in mijn geval. Zou hij #celstraf krijgen, dan zou hij zijn baan kwijt raken.

Vergevingsgezind als ik was en nog steeds wil zijn, schreef ik een brief naar de OVJ met het verzoek mijn aanstaande ex-man geen celstraf te geven. De brief werd aangehaald en de uitspraak werd een alternatieve straf en 2 jaar voorwaardelijk. Hij behield zijn baan, en ik dacht dat hij het nu écht wel begreep.

Dat leek ook even het geval te zijn tot ik een paar maanden later een nieuwe LAT relatie kreeg.

Toen begon een offensief waartegen ik niet opgewassen was. ” Ik maak je kapot, je raakt alles kwijt, zelfs je kinderen.” “Ik zorg dat ze bang van je worden”.

En daar maakte hij werk van. Zo zat ik twee keer in de cel. #Valseaangifte van mishandeling van mijn eigen kind was het dieptepunt. En ook vanwege huisvredebreuk terwijl ik nota bene door hem werd vastgehouden en zijn huis ingetrokken terwijl hij drie keer in het telefoongesprek met de meldkamer precies de woorden uitsprak waarvan hij wist dat ze gehoord moesten worden. ” Ik vorder je het huis uit te gaan”. 3x. Toen vroeg hij of dat op de band stond en vroeg hen te komen. Machtsmisbruik. Hij wist wat te zeggen en was beresterk.

Het vervelende vervolg van dit artikel was dat zijn chef mijn ex-man na dit artikel zonder overleg met mij ongelooflijk op zijn falie heeft gegeven na het interview. Terwijl ik in het artikel toch aangeef dat ik hem juist vergeef. Deze chef had ook moeten nadenken over wat zijn reactie zou betekenen voor mijn kinderen. De boosheid bij deze chef over het feit dat de politie wéér in slecht daglicht kwam te staan door dat artikel begrijp ik. Toch had ik gehoopt dat men bij de politie met zoveel professionele ervaring met het onderwerp Huiselijk Geweld, wel beter in zou zien dat voorzichtigheid altijd hoger in het vaandel moet staan als eigen ego. Het gaat hier niet om de naam van het korps. Het gaat om kwetsbare zielen die op eieren lopen en een waar nu een politiechef even als een olifant in een porseleinkast doorheen walst. Mijn ex-man schijnt zich enorm verdrietig te hebben gevoeld. “Want zo kan hij het verleden niet vergeten” kreeg ik te horen van iemand in zijn omgeving. Mijn overtuiging is dat je het verleden nooit kunt vergeten. Je bent je verleden, en van je verleden kun je leren en van daar uit weer groeien. Dan deal je ermee. Met willen vergeten blijf je eeuwig in gevecht met jezelf.

Langdurige partnergeweld is een sluipend patroon waarin je jezelf volledig kwijt kunt raken. Voor mij duurt het al bijna 30 jaar. Ik herken pas sinds enkele jaren het patroon. En verbaas mij dat ik het toen niet zag. En ook weer niet, want het verdriet omdat mij alles werd ontnomen wat mij lief was vertroebelde mijn blik, net als de ongekende stress voor mijn kinderen en mijzelf. Ik vertel in deel 2 wat de eerste tekenen waren dat agressie onderhuids aanwezig was bij mijn exman. Zodra ik daar aan toe ben, kun je het hier lezen.

 
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Chat openen
1
Wil je iets vragen?
Hallo 👋 Ik ben Brigitte de Ruijter van Bergen en Dalen!
Hoe kan ik je helpen?